Levensliederen

Door René Barkema en David Heek is onlangs de website Levensliederen.net gelanceerd en een boek uitgegeven met de titel 'Levensliederen, 25 Psalmen in het Nederlands van nu'. Op de website en in het boek staan hertalingen van 25 psalmen in het Nederlands van nu.


levensliederenDe melodieën zijn nog steeds de eeuwenoude Geneefse psalmmelodieën, maar daar hebben ze goede redenen voor. Die redenen ga ik niet allemaal hier opsommen, want ze staan duidelijk beschreven op de website Levensliederen.net. De veel gestelde vragen, waaronder 'waarom de Geneefse melodieën', zijn wat lastig te vinden, maar die staan op de pagina 'Over ons'. En daar staan nog meer goede vragen en interessante beantwoordingen.
De website is verder mooi en overzichtelijk. Psalmen kunnen gezocht worden op trefwoord of op emotie. Het boek is niet in mijn bezit, maar gezien de bevlogenheid van beide auteurs over de psalmen en het evangelie in de psalmen, verwacht ik een zeer lezenswaardig boek.

Het mooie van dit project is dat de psalmen gratis te gebruiken zijn en dat er geen copyrights op rusten. René Barkema en David Heek hopen dat deze psalmen in veel kerken of op bijeenkomsten gezongen gaan worden. Ze roepen bezoekers op om mee te werken aan de website door opnames in te sturen, tekstverbeteringen of andere info aan te leveren bij de psalmen.
Zoals gezegd, de hertalingen zijn gratis, maar het project kan financieel worden gesteund door het boek te kopen.Er zijn natuurlijk nog 125 andere psalmen.

René Barkema en David Heek zijn theologen en momenteel werkzaam als kerkelijk werkers in de gereformeerde kerk vrijgemaakt van Barneveld-Voorthuizen.

© juichtaarde.nl

Zolang er mensen zijn op aarde,
zolang de aarde vruchten geeft,
zolang zijt Gij ons aller Vader,
wij danken U voor al wat leeft.
tekst: Huub Oosterhuis
muziek: Tera de Marez Oyens
(o.a. Liedboek 488)